Laiturin mökki

Te muut paitsi Kaisu ehditte jo lähteä. Varasin ylemmästä kerroksesta Thoreau’n Elämää metsässä ja löysin samalla hänen kaikki kirjansa, yhden jokaiseen huoneistani, yhden laukkuuni. Söimme Kaisun kanssa kalavoileivät ja italiansalattia mökissä vilttien pehmustamilla penkeillä. Olisiko tämä se Todtnauberg, Montellin maja vai papan nuottakota? Vielä vaeltelimme torin laitaa, ohi vanhan linja-autoaseman, kohti vedenharmaita keinuvia taloja ja ilimaa, joka rävväyttää aittojen ovet ja Hölökkyvän Höllin.

Illan aikana oli kerrottu jännittävästi kuinka sääty-yhteiskunnan jäljiltä meillä on kaunein Helsinki ja viehättävät Saksan pikkukaupungit: voi kulkea kävellen, maisema levittäytyy matalana, rakennukset rajaavat toreja, ja korkealle kurottaa vain kirkontorni. Paikalleen muuratut ja hirsiset rakennukset on tehty kestämään.

Amerikkalainen elämäntyyli on autojen, monumentit yksinvaltiaiden ja totalitaristisen väkivallan. Raha grynderien.

”Rakennukset kertovat arvostuksista ja aatteista ja elämäntyylistä.” Ne ohjailevat, manipuloivat, vaikuttavat, tavoittelevat, miellyttävät ja sitovat tunteita ja aikansa elämisen tapaa. Pohdimme miltä koulu näyttää, miltä sairaala tai kirkko?

Peltolan sairaalahan ei näytä sairaalalta vaan arvokkaalta. Pääkirjasto on neliön muotoinen lamppu, joka paljastaa kirjat. Modernitkin kirkkotilat järjestyvät Jerusalemin temppelin esikuvan mukaisesti. Eikä kreikkalainen temppeli ole romahtanut, yhä se eleilee ihmisen kuolevaisuutta maan ja taivaan välissä. Sen kultainen leikkaus saa aivomme hyrisemään, ja harjaantunut tuntee mielihyvää lakeuksien taloja mittaillessa.

Moderni rakennus tavoittelee avoimilla tiloilla toiminnallisuutta ja muunneltavuutta. Norjalaiset vankilat ovat kuulemma hotellin veroisia, uusi korkean teknologian sairaalamme kiiltää. Korkeat talot säästävät kallista tonttimaata, mutta auringonlaskut maksavat, ja haikailemme Rantakadun lohduttavien seinien suojaan.

Olemme tilaa muovaavia: ihastumme paikkaan, näemme mahdollisuudet, merkitsemme sen erilleen, etsimme suojaa, turvaa, esteettömyyttä, rakennamme, sisustamme, asumme, viihdymme. On ihmeellistä, että kykenemme luomaan maailman kerrostalohuoneistoon.

Ei kannata antaa periksi ilottomalle ympäristölle, luontokin on kekseliäs, geometrinen, matemaattinen ja kaunis,

ja jotkut käsittämättömän lahjakkaita ilmaisemaan ikävää. Minun kotini aukeaa vasemmalle.

Kirjoittanut pirkkotervo Kategoriassa Aiheeton

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s