Demokratia on vaikea laji,

tuli selväksi illan keskustelussamme. Pääsimme alkuun, kun Markku luki otteen kirjeestä, jonka puolestaan Martti Ahtisaari oli lukenut vaalikampanjansa aikana vuonna 1993. Ahtisaaren saamassa kirjeessä kritisoitiin voimakkaasti puoluejärjestelmää ja syytettiin järjestelmän suojassa toimivan eliitin vieneen vallan demokraattiselta järjestelmältä. Kirjeen mukaan puolueet pitäisi vaaleissa korvata valitsijamiesyhdistyksillä.

Me päädyimme pohtimaan, onko demokratia todella vaarantunut, onko tilanne sama kuin se oli 30 vuotta sitten, ketkä todellisuudessa käyttävät valtaa, onko kansa tyhmää tai tietämätöntä ja toimivatko vallankäyttäjät omien sidosryhmiensä vai koko kansan hyväksi.

Mietittiin sitäkin, olisiko olemassa demokratiaa parempaa järjestelmää. Valistunut yksinvaltius voisi sellainen olla, mutta kun se vääjäämättä muuttuu hyvin nopeasti valistumattomaksi yksinvaltiudeksi, ei apua taida siltäkään suunnalta löytyä. Se tuli kuitenkin selväksi, että pohjoiskorealaista mallia emme halua, vaikka jonkun mielestä naisilta voisi poistaa äänioikeuden. Eihän sellaista ollut antiikin Ateenassakaan.

Tapani Hautamäki

Advertisement
Kirjoittanut pirkkotervo Kategoriassa Aiheeton

3 comments on “Demokratia on vaikea laji,

 1. Tapani tiedotti tapahtumasta:

  Seuraavassa istunnossamme 24.1. keskustellaan yhteiskuntafilosofiasta. Aihetta pohjustetaan keskiviikkona 18.1. Paasikivi-Seuran järjestämässä keskustelutilaisuudessa, jonka ohjelma on seuraava:

  Oulun Paasikivi-seura järjestää keskiviikkona 18.1.2023 kello 18:00 Pohjankartanossa paneeli- ja yleisötilaisuuden, jonka aiheena on

  TÄSTÄ ETEENPÄIN SUOMI

  Paneelissa ovat mukana

  Maakunnan edustaja maakuntajohtaja Pauli Harju

  Sotilaallisen maanpuolustuksen asiantuntija eversti evp Heikki Hiltula

  Kirkon edustaja piispa Jukka Keskitalo

  Yhteiskunnan tarkkailija toimittaja Yrjö Rautio

  Jokaisella panelistilla on ensin 5 – 10 minuutin puheenvuoro. Tämän jälkeen panelistit keskustelevat keskenään ja yleisön kanssa alustetuista aiheista. Puheenvuoroissa ja keskustelussa on tarkoituksena käsittellä sitä, miten Suomea tulisi rakentaa tilanteessa, jossa sota on suistanut koko Euroopan hämmennyksen tilaan ja uhkaavaan talouskriisiin ja miten voimme määritellä pitemmän tähtäyksen kansallisen visiomme ja mitä meidän pitäisi tehdä sen toteuttamiseksi.

  Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

  Tilaisuus on maksuton.

 2. Tarja Halonen jäi nuoreen mieleeni lausahduksillaan laillisuuksista. Hän opetti minua näkemään demokratian ulkopuolella olevana asiana. Siis jonain mihin liityn ja osallistun, mutta en pysty sitä rikkomaan. Haloskan tyylii kokonaisuutena on toinen asia.

  Amerikanrumppi taas yllyttää suojautumaan pahalta demokratialta, ja tämä on se Tauti.

  Mistä tunnistaa korruption ja liikut siirtää demokratia kansalaisen sisäiseksi vallaksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s