Salaliiton teoria

Miten salaliittoja ei synny?


Salaliitto on uskomus, jolla kohdistetaan epäluuloa sekä todellisiin että kuviteltuihin tieteellisiin, taloudellisiin, uskonnollisiin tai poliittisiin auktoriteetteihin. Tyypillisesti anonyymi joukko tai näkyvä henkilö pyrkii hankkimaan lisää kannattajia ja valtaa epädemokratian keinoin. Salaliittoihin uskovat käyttävät populistista epäilevää retoriikkaa, sekä valehtelevat, syyttävät, lavastavat ja heittelevät epämääräisiä.

Salaliittoja voivat olla myös ryhmittymät, joiden tarkoituksena on vehkeily, rikokset tai vallankaappaus.

Rokotekritiikin lisäksi salaliittoepäilyjä pohdittiin esimerkkeinä lääketehtaat, liike-elämän kartellit sekä holokaustin kieltäjät. Ja pintaa raaputtamalla puuskahdeltiin koronastakin.

(Salaliittoihin uskovat vaikuttivat meitä järjestäytyneemmiltä, hurahtaneilta, pelokkailta ja tietämättömiltä. Jaamme mielipiteitä vapaudesta, kehon koskemattomuudesta, sananvapaudesta,

koska haluamme selityksiä. Haluamme myös olla turvassa, kuulua ryhmään ja hallita tuntematonta. Emmekä halua olla väärässä)

Demokratiamme lienee kestävää, silti me häiriinnymme ja epäilemme.

Emmekö pohdi miten yksilön-oikein, yhteiskunnan-oikein ja toisen-oikeudet ovat?

(”Tieto, tutkittu tai perusteltu ei muuta ketään, ellei hän halua. Ihminen uskoo se, mitä haluaa uskoa. Tulkinnat palvelevat kunkin tarpeita, tunteita tai hyötyjä”)

Lopuksi huomattiin kuinka tärkeää on arvostus. Halu olla joku. Halu ilmaista itseä rauhassa ilman kritiikkiä, puhua ääneen muille, ymmärtää omia ajatuksiaan ja muuttua.

Luottaa.

Kirjoittanut pirkkotervo Kategoriassa Aiheeton

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s