Laulu

 

Tuntea elävänsä kun ymmärtää itseänsä, vai ymmärtää itseänsä kun elää elämäänsä, vai laulaa laulu

 

(Tässä vaihtoehtoinen tulkinta Irwinille. Keskustelussa mainittiin myös pelkästä laulamisen ilosta syntyvä linnun reviirilaulu)

Kirjoittanut pirkkotervo Kategoriassa Aiheeton

4 comments on “Laulu

 1. Voimmeko ajatella niin, että ihminen elää kahdessa maailmassa. Ympärillämme on fyysinen maailma, jossa aineellinen ruumiimme liikkuu ja toimii. Fyysisen kokonaisuuden voimme nähdä ja kuulla. Toinen maailma on se, jota emme kuule emmekä näe, mutta tiedämme, että se on olemassa. Tähän maailmaan kuuluvat ajatuksemme, tunteemme ja toiveemme. Näiden kahden maailman suhdetta filosofit ovat pohtineet jo vuosituhansia. Mielestäni mekään emme aivan kiistattomia vastauksia asiaan saaneet.
  Keskustelussa esitin pohdittavaksi kysymyksen: jos tätä näkymätöntä osaa meistä sanotaan mieleksi, onko se subjekti vai objekti. Monien puheenvuorojen mukaan se olisi objekti, jota ihminen rakentaa elämänsä aikana mm. ympärillään olevan kulttuurin vaikutuksesta. Toisaalta kuitenkin mieltä pidetään tekijänä, joka ohjaa meidän fyysistä käyttäytymistämme. Tällöin se olisi subjekti. Ehkä se on molempia, kuten Aada kvanttimekaniikan keinoin osoitti.
  Edelleen voidaan kuitenkin kysyä, kumpi on hallitsevampi. Mieltä ei kai voi olla ilman fyysistä olemassaoloamme. Vai voiko? Jossakin tilanteessa fyysinen olemus lienee mahdollinen ilman mieltäkin? Mutta mitä sitten on mielen vapaus? Jos mieli on vapaa, mistä se on vapaa ja mikä tällaisen vapauden mahdollistaa?

  • Minusta illan teema on enemmän kuin rakennepiirros.

   Mielessä ajatellaan, se on areena, kuten sitä kuvattiin. Illan teema kosketteli rajalla olemista tekstin pohjalta, omiin tuntoihin peilaten ja sanoinkuvaamatonta tavoitellen.

   Takertumattomuus, egon kesyttäminen, intuitio, yhteyden kokeminen, Jumala, hiljaisuus, rajallisuus. Tällaisia mainittiin.

   Itse nostin laulamisen, joka on soimista: hengittämistä, resitointia, olemista ja yhteyttä mitä syvällisimmällä tavalla.

   • ”Sanoinkuvaamatonta tavoitellen.” Todella hieno ilmaus. Sitähän me varmaan tavoittelemme. Ehkä siihen sisältyy myös mielen vapaus. Sitä kohti kuljemme, kun elämme elämäämme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s